Murzynek pełen wiśni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mając w domu jeszcze domowy dżem wiśniowy postanowiłam go wykorzystać do murzynka pełnego wiśni. Jak się później okazało smak wyszedł intrygujący. Połączenie ciemnego kakao z kwaskowym dżemem sprawiła, iż murzynek zniknął w ciągu dwóch dni. Polecam to niezwykłe ciasto-murzynek pełen wiśni.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki(1,5 szklanki)
    200 g dżemu wiśniowego
    150 g wody
    150 g masła
    80 g cukru
    80 g kakao
    20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
    4 jaja
    cukier puder do dekoracji

Murzynek pełen wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wraz z wodą rozpuszczamy. Dodajemy masło i kakao. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy. Dżem krótko podgrzewamy. Miksujemy na gładką masę.
    Dodajemy jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy do masy wystudzony, gładki dżem. Mieszamy.
    Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy