Murzynek na winie

3 (1 ocen)

czerwone wino dodaje tej zwykłej (niezwykłej?) babce szczyptę uksusu.

Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    250 g masła
    2 łyżki mleka
    7 łyżek czerwonego wina (ja dodałam wiśniowe, słodkie)
    3 łyżki przesianego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    4 białka
    garść suszonej żurawiny
    garść tartych orzechów laskowych
    garść kokosu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić masło, dodać: mleko, wino, cukry i na końcu kakao - zagotować. Ostudzić.
  • 2. Dodawać kolejno żółtka i mąkę z proszkiem - cały czas miksując.
  • 3. Dodać ubitą pianę z białek i bakalie - delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • 4. Wylać do keksówki (ok 32 cm długości) wyłożonej pergaminem i piec około 45 minut w 170`C z termoobiegiem.
  • Murzynek na winie 2 5. Wystudzić bez formy na kratce i polać czekoladą lub polewą (u mnie):

    2 łyżki mleka,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować