Murzynek mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zawsze zajadam się nim u mamy ma świetny przepis. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach. Uwielbiam ten przepis,niby zwykłe ciasto bez masy, ale pyszna klasyka :)

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kostka margaryny
    2 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek wody
    kokos

Murzynek mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy razem mieszając. 1/3 masy odlewamy, resztę studzimy.
    Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Ubijamy białka i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wlewamy do wysmarowanej blaszki i pieczemy około 50 minut lub tzw. suchego patyczka w 170 C. Ciepłe ciasto polewamy pozostawioną masą i posypujemy kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy