Murzynek kawowy na bąbelkach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto to powstało przez przypadek i zrobiło furorę.Nie planowałam go.Zostały mi żółtka z wcześniejszych wypieków i szkoda mi było ich wyrzucać, więc postanowiłam zrobić mały eksperyment. Do ciasta dodałam gazowaną wodę mineralną stąd nazwa "na bąbelkach", dzięki temu ciasto stało się mega puszyste.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    4-5 żółtek
    3/4 szklanki cukru (lub więcej)
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    1 szklanka zmielonych migdałów (część migdałów może być grubo zmielona)
    1/2- 3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki kakao
    4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła
    garść dropsów czekoladowych

Murzynek kawowy na bąbelkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    W misce ucieramy żółtka z cukrem za pomocą miksera aż zjaśnieją. Następnie dodajemy do nich porcjami wodę mineralną gazowaną, nie przerywając miksowania.
    W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, zmielone migdały, kakao, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia i sól. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych, cały czas miksując. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Studzimy.
    Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladą polewamy ostudzone ciasto i posypujemy dropsami czekoladowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy