Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
2-3 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
Masa serowa: 3 jajka
3/4 szklanki cukru
700g sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
1 op.budyniu śmietankowego
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżki kakao
Murzynek jabłkowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Murzynek: pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, wodę, kakao i aromat waniliowy przełożyć do garnuszka. Zagotować mieszając i ostudzić. Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać żółtka, ostudzoną masę kakaową i starannie wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wym.25/30 cm). Piec 30 minut w 180 st. Ostudzić.
2.Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Przełożyć do dużej, głębokiej patelni, dodać szklankę wody i dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec dodać cynamon, suche galaretki i jeszcze chwilę poddusić (masa powinna być gęsta).
3.Masa serowa: do garnka wbić jajka, przełożyć ser, cukier, proszek budyniowy i aromat. Dokładnie wymieszać i zagotować na wolnym ogniu, tak aby powstała gęsta masa (należy często mieszać i uważać, aby masa się nie przypaliła). Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
4.Przełożenie: na zimnego murzynka wyłożyć jeszcze ciepłą masę jabłkową, Wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie łyżką nakładać masę serową, naprzemiennie raz białą raz kakaową, tworząc łaty. Ponownie wstawić w chłodne miejsce na min 2 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze