Murzynek jabłkowo-serowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smakowite ciasto składające się z trzech warstw: murzynka, masy jabłkowej i sernika gotowanego. Doskonałe na każdą okazję :)

Składniki:

  • Murzynek: 250g margaryny
    1,5 szklanki cukru
    6 łyżek wody
    3 łyżki kakao
    aromat waniliowy
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    2-3 łyżki cukru
    pół łyżeczki cynamonu

    Masa serowa: 3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    700g sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    1 op.budyniu śmietankowego
    kilka kropel aromatu waniliowego
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe Desery

Murzynek jabłkowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • murzynek 1. Murzynek: pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, wodę, kakao i aromat waniliowy przełożyć do garnuszka. Zagotować mieszając i ostudzić. Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać żółtka, ostudzoną masę kakaową i starannie wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wym.25/30 cm). Piec 30 minut w 180 st. Ostudzić.
  • jabłka upraż 2. Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Przełożyć do dużej, głębokiej patelni, dodać szklankę wody i dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec dodać cynamon, suche galaretki i jeszcze chwilę poddusić (masa powinna być gęsta).
  • rozsmaruj ser 3. Masa serowa: do garnka wbić jajka, przełożyć ser, cukier, proszek budyniowy i aromat. Dokładnie wymieszać i zagotować na wolnym ogniu, tak aby powstała gęsta masa (należy często mieszać i uważać, aby masa się nie przypaliła). Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
  • 4. Przełożenie: na zimnego murzynka wyłożyć jeszcze ciepłą masę jabłkową, Wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie łyżką nakładać masę serową, naprzemiennie raz białą raz kakaową, tworząc łaty. Ponownie wstawić w chłodne miejsce na min 2 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować