Murzynek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto towarzyszy mi od dzieciństwa - mama piekła go co sobotę, nigdy nam się nie znudził.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1/3 szkl. mleka
    3 łyżki kakao
    2 szkl. cukru
    2 szkl. mąki pszennej
    4 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć margarynę, mleko, cukier i kakao, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie gęsta jednolita masa. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 2. Mąkę przesiać do oddzielnego naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Do masy czekoladowej dodać żółtka wymieszać, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć masę z ubitymi białkami.
  • 4. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 200 stopniach. Wystudzić, polać polewą czekoladową i ozdobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy