Murzynek

0 (0 ocen)

Ciasto, które często gościło na naszym stole, gdy byłam dzieckiem. Dopiero niedawno dotarłam do przepisu i postanowiłam sprawdzić, czy jak kiedyś urzeknie swoim smakiem. Nie zawiodłam się. Idealne ciasto dla amatorów kakaowych wypieków.

Składniki:

  • 0,5 szkl. wody
    1 kostka margaryny
    1 szkl. cukru
    4 łyżki kakao

    1,5 szkl. mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jaj

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, margarynę, cukier i kakao zagotować mieszając. Zostawić do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna dodawać partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku- mieszać. Na koniec masę połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki i piec 40 min. w 180*C. do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą.

Porady

Najlepiej użyć tortownicy o śr. 26cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy