MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry z pieczarkami.Niesamowicie aromatyczne … sycące … i łatwe!Dom podczas gotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z kurczaka – 2 szt

    * pieczarki – 100 g

    * pomidor – 2 szt

    * duża cebula – 1 szt

    * bulion warzywny – ok. 500 ml

    * mleko kokosowe – 3 łyżki

    * olej – 3 łyżki

    * migdały mielone – 1 łyżka



    PRZYPRAWY:

    * czosnek – 1 ząbek

    * imbir – 1 płaska łyżeczka

    * chili mielona – 1 łyżeczka

    * pasta curry – 1 łyżka

    * mielona kolendra – 1 łyżeczka

    * sól – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Murgh kari – indyjskie curry z kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce.

    Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę.

    Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory.

    Zalewamy bulionem i doprawiamy solą.

    Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

    Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.

    Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Pieczarki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować