Mundurki zapiekane z cebulką i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przyjemne, proste i bardzo smaczne! Idealne jako przystawka np. na wiosennego grilla:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 ziemniaków
    2 łyżki musztardy
    400 g sera żółtego
    boczek wedle uznania
    1 duża cebula
    natka pietruszki do ozdoby
    sok z połowy cytryny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mundurki zapiekane z cebulką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki należy dobrze umyć, cebulę i boczek pokroić w kostkę,a ser zetrzeć na tarce i grubych oczkach.
  • 2. Cebulę zeszklić na oleju,a kiedy zrobi się miękka dodać boczek i wszystko posolić.
  • 3. Umyte ziemniaki gotować w mundurkach. Kiedy zrobią się miękkie, wydrążyć środek łyżką. Wydrążone ziemniaki pozostawić.
  • 4. Otrzymaną masę ziemniaczaną dodać do boczku i cebuli, smażąc dosłownie minutę.
  • 5. Całość przenieść do miski, wymieszać z serem i musztardą. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do mieszanki.
  • 6. Tak przygotowaną masą wypełnić wcześniej wydrążone ziemniaki i zapiec w piekarniku w ok. 195 C.
  • 7. Podawać posypane pietruszka dla ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować