mumia ze szpinakiem i fetą

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Zawinięta pierś kurczaka w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to miła odmiana na obiad nie tylko od święta.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    płat ciasta francuskiego
    szpinak
    feta
    sól, pieprz, czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mumia ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi oczyścić, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem. Mięso nacinamy tak aby móc do środka włożyć farsz. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu z czosnkiem aby odparować wodę. Fetę kroimy w kosteczkę. Piersi kurczaka nadziewamy szpinakiem i fetą.
    Ciasto francuskie dzielimy na pół. na każdą połowę kładziemy nadziane piersi kurczaka. równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto - robimy paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Ja miałam ciasto francuskie xxl więc wyszły jeszcze dwie małe mumie.
    Pieczemy w 200 st. przez około 30-40 min. aż mięso nie będzie surowe a ciasto ładnie się zrumieni.
    Podajemy z surówką lub wcinamy same . smacznego!

Porady

Możemy wykorzystać różne farsze - feta i szpinak, pieczarki i żółty ser, boczek, suszone pomidory. Propozycji i smaków jest mnóstwo - każdy powinien wybrać farsz jaki lubi najbardziej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować