Mule w białym winie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

To danie polecam podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mule: 5 kilogramów
    - masło: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 8 ząbków
    - czerwone papryki chili: 2 sztuki
    - wytrawne wino: 500 mililitrów
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - Sól, świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - świeży koper: 1 pęczek

Mule w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać.
  • 2. W bardzo dużym garnku na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i liść laurowy. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie, należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić.
  • 4. Tak przygotowane mule posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy