Mule w białym winie

  • wyświetlono: 255 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To danie polecam podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- mule: 5 kilogramów
- masło: 100 gramów
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 8 ząbków
- czerwone papryki chili: 2 sztuki
- wytrawne wino: 500 mililitrów
- Liscie laurowe: 2 sztuki
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
- świeży koper: 1 pęczek

Sposób przygotowania przepisu:

Mule w białym winie

  • 1. Omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać.
  • 2. W bardzo dużym garnku na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i liść laurowy. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie, należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić.
  • 4. Tak przygotowane mule posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadsowaRober Sowa

Komentarze

Podobne przepisy

Tołpyga w białym winie

Dodane przez: Gregorhspeed

Tołpyga w białym winie

Przepis z kuchni chorwackiej

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Dodane przez: Futka

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Propozycja na delikatnego, smażonego...

raki

Dodane przez: Kasja1986

Raki w białym winie II

Dziś bardzo popularne stały się...

Dodane przez: KingaM4444

Eskalopki cielęce w białym winie

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

Biała kiełbasa w czerwonym winie

Dodane przez: RedakcjaPP

Biała kiełbasa w czerwonym winie

Tradycyjna biała, ale w niespotykanej...

Mule w passacie pomidorowej

Dodane przez: simplydeliciouspl

Mule w passacie pomidorowej

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE