Mufiny jogurtowe z karmelizowanym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam karmelizowane jabłka - tym razem uzyłam ich do mufinek - wyszły pyszne !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na mufiny:
    - 4 szklanki mąki
    - półtorej szklanki cukru
    - 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    - 4 jajka
    - 1 szklanka mleka
    - 400 ml jogurtu maturalnego
    - 2/3 szklanki oleju

    Nadzienie:
    -dwa jabłka
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1 łyzka soku z cytryny
    -2 łyzki masła
    -4 łyżeczki cukru

Mufiny jogurtowe z karmelizowanym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE:
    Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach -polewamy je sokiem z cytryny. Na patelni rotapiamy masło i dorzucamy cukier-czekamy aż sie rozpuści. Wrzucamy jabłka i pospypujemy je cynamonem -mieszamy i podsmażamy je ok 5 min.


    CIASTO:
    Do miski wsypujemy suche składniki -mieszamy - a następnie dodajemy wszystkie mokre składniki- mieszamy łyżką.


    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do foremek na mufinki wkładamy jedną łyżkę ciasta nastepnie dodajemy skarmelizowane jabłka i przykrywamy warstwą ciasta. Pieczemy ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy