muffinki dyniowe

0 (0 ocen)

Wczoraj dostałam dynię. Postanowiłam zrobić dyniowe muffiny ku radości mojego dziecka.

Składniki:

  • 4 jajka
    140 g cukru
    200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    110 g mąki ryżowej
    160 g mąki kukurydzianej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    1 szklanka puree z dyni
    1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach

Muffinki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni:
    Dynię (małą) przekroić, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180C do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy olej, dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki:mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Gdy masa będzie gładka dodajemy starte jabłko, oraz mus z dyni. Przekładamy do foremek. Ja piękę niskie mufinki - takie na raz - więc dawałam 1 łyżkę do foremki, ale spokojnie można wypełnić foremki do 2/3 wysokości, ładnie wyrosną. Piecz w 180 C do suchego patyczka.
    Do części ciasta dodałam kakao - fantastycznie łączy się z dynią.

Porady

muffiny można przygotować z mąki pszennej - też są fantastyczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy