"Mufinki" drobiowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

"Mufinki" drobiowe wypełnione groszkiem, pieczarkami i serem. Bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 10-12 sztuk: 500g filetów z piersi kurczaka, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól wg smaku. Dodatkowo: 1 mała cebula czerwona, 100g pieczarek, 100g groszku mrożonego, 50g żółtego sera (u mnie gouda), 4 łyżki jogurtu typu greckiego, 1 pęczek koperku, sól i pieprz wg smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"mufinki" drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Mufinki" drobiowe 1. Filety umyć, osuszyć i zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać jajko, przyprawy i zioła i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie cebulę czerwoną i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez około 3-5 minut, dodać groszek, drobno posiekany koperek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Do lekko przestudzonym warzyw dodać jogurt i ser pokrojony w drobną kostkę, wymieszać.
    Foremki silikonowe wykleić farszem, formując wgłębienie w środku. Najlepiej robić to mokrymi palcami. Do środka każdej "mufinki" włożyć nadzienie warzywno-serowe i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego :)
  • "Mufinki" drobiowe 2. "Mufinki" drobiowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować