Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Muffinki są przepyszne i niezwykle kusząco pachną. Oprócz tego długo pozostają mięciutkie. Nawet dodatek mąki kukurydzianej nie pozbawił ich wilgotności, a natomiast sprawił, że każde ciastko zyskało na niepowtarzalnym smaku.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    1/2 szklanki (60g) mąki żytniej (u mnie typ 720; 1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki (70g) mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki (100-110g) cukru (można mniej)
    3/4 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    1/2 szklanki (125 ml) mleka
    7 łyżek oleju
    Dodatkowo:
    1 gruszka (duża)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojoną w niewielką kostkę gruszkę (bez skórki).
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Gotowe wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować