Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki, słodki deser, pozbawiony zbędnego tłuszczu. Mąka żytnia razowa sprawia, że jednocześnie staje się pożywną przekąską. Muffiny świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie nie tylko dla naszych pociech.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
    1 szklana mąki kukurydzianej
    1 płaska łyżeczka soli
    3/4 szklanki cukru demerara
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jaja
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki musu jabłkowego
    2 łyżki soku z cytryny
    2 garści płatków migdałowych
    ok 300 g agrestu (może być mrożony)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy suche składniki, mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier. W drugiej większej misce miksujemy jaja z mlekiem i musem jabłkowym.
  • 2. Stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników (cały czas miksując). Po połączeniu się składników dodajemy sok z cytryny, płatki migdałowe i agrest (rozmrożony). Mieszamy przy pomocy łyżki.
  • 3. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami (lub lekko smarujemy olejem), do których wykładamy przygotowane ciasto. Wierzch możemy posypać niewielką ilością grubego cukru.
  • 4. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować