Muffiny ziemniaczane z jajkiem i bekonem

  • wyświetlono: 36 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niewątpliwą zaletą tego dania, oprócz smaku oczywiście, jest jego forma. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przystawka.

ja
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

7 plastrów bekonu
500 g ziemniaków
1 jajko
2 łyżki startego sera cheddar
sól
pieprz (świeżo zmielony)
tymianek (ok. 1 łyżeczki)
7 jajek

Sposób przygotowania przepisu:

Muffiny ziemniaczane z jajkiem i bekonem

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać.
    Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych) dociskając do brzegów, nadając jej kształt koszyczka.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie do każdej babeczki włożyć boczek wbić jajko, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż jajka się zetną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuśniadaniekolacjazapiekane jajkadania z jajekjajeczne babeczkiziemniaczane koszyczki

Komentarze

Podobne przepisy

Muffiny z brzoskwiniami i czekoladą

Dodane przez: Ania_L

Muffiny z brzoskwiniami i czekoladą

Muffinki te pokochali wszyscy którzy...

muffiny lawendowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Muffiny z lawendą i grenadiną

Delikatne w smaku, z wyczuwalną...

Muffiny z porzeczką i chałwą

Dodane przez: Iwona75

Muffiny z porzeczką i chałwą

Kwaskowy smak porzeczki przełamany...

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Dziś piekłam razem z moją siostrą...bo...

muffiny z czekoladą i dżemem

Dodane przez: PaniDomu

muffiny z kawałkami czekolady i marmoladą

pyszne babeczki na każdą okazję,...

Jesienne muffiny z dynią i amarantusem

Dodane przez: anemon

Jesienne muffiny z dynią i amarantusem

Te muffinki zapakowane do pudełka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE