Muffiny ziemniaczane z jajkiem i bekonem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niewątpliwą zaletą tego dania, oprócz smaku oczywiście, jest jego forma. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przystawka.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 plastrów bekonu
    500 g ziemniaków
    1 jajko
    2 łyżki startego sera cheddar
    sól
    pieprz (świeżo zmielony)
    tymianek (ok. 1 łyżeczki)
    7 jajek

Muffiny ziemniaczane z jajkiem i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać.
    Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych) dociskając do brzegów, nadając jej kształt koszyczka.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie do każdej babeczki włożyć boczek wbić jajko, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż jajka się zetną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy