Muffiny z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kolorowe babeczki przygotowane wraz z dziećmi smakują wyśmienicie, nie tylko w gorące popołudnie.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku
    1 cukier waniliowy
    100 g margaryny rozpuszczonej
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    16 truskawek

    Polewa:
    5 łyżek cukru pudru
    barwnik czerwony (odrobina)
    3 łyżki mleka

    Dekoracja:
    kolorowa posypka
    kilka listków melisy lub mięty
    kilka owoców truskawki

Muffiny z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Produkty sypkie łączymy ze sobą w misce za pomocą łyżki. Następnie dodajemy mleko, jajka i rozpuszczoną margarynę. Wszystko mieszamy łyżką.
  • 2. Ciasto wkładamy łyżką do foremek w następujący sposób: jedna łyżka ciasta na to wkładamy umytą truskawkę bez szypułki, następnie nakładamy pół łyżki ciasta. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach C.
  • 3. Polewa:
    Do cukru pudru dodajemy mleko oraz czerwony barwnik. Następnie polewamy babeczki i ozdabiamy kolorową posypką. Pyszne muffiny kładziemy na talerz i ozdabiamy truskawkami oraz listkami melisy lub mięty.

Porady

Do ciasta zamiast margaryny można dodać roztopione masło lub oliwę. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. wiśni czy czereśni. Gdy nie mamy świeżych owoców można użyć mrożonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy