Składniki na około 10 - 11 sztuk:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średniej wielkości marchewka (80 - 100 g), starta na tarce o średnich oczkach
150 g sera żółtego np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach
75 ml oleju
220 ml mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
inne przyprawy - pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli - do smaku
zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona), oregano, szczypiorek itp.
Dodatkowo:
30 g sera żółtego na wierzch muffinek
papryka w proszku, do oprószenia
Muffiny z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami; odłożyć.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce marchew i ser żółty, posiekane zioła.
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, do połączenia /nie miksować przy pomocy miksera/.
Formę do standardowych muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć prawie do wysokości papilotek. Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką.
2.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Porady
Przepis na te muffiny pochodzi z blogu moje wypieki, to jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych :-))
Komentarze