Muffiny z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne muffinki z rodzynkami, które można dowolnie udekorować

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - roztopione i przestudzone masło: 0.5 opakowania
    - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 8 łyżek
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - jaja: 2 sztuki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - aromat migdałowy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

Muffiny z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik.
    Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki i rodzynki ( mąka, cukier, sól itd.) i je wymieszać łyżką. W drugiej misce zmiksować na wysokich obrotach jaja i mleko. Następnie wlać przestudzone masło oraz aromat migdałowy. Wymieszać zawartość obu misek wlewając płyn do proszku (łączyć za pomocą łyżki, nie miksera). Przygotować blachę do muffinów i wyłożyć ją kolorowymi papilotami do muffinów. Nałożyć ciasto do foremek (ok. 3/4 wysokości). Piec 20 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto się do niej nie klei. Wtedy wyjmować i ostudzić jeszcze w formie. Dekorować zimne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy