Niezwykle smakujące latem, puszyste. Mają niezwykle świeży smak, i mega chrupiącą skórkę na wierzchu
60 min
Składniki:
125g masła
100 g cukru nierafiowego brązowego (biały będzie również okej)
2 jajka
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
175 ml mleka
opakowanie cukru waniliowego
1 laska rabarbaru (moja ważyła 180g)
1 średnia gruszka (najlepiej aby była taka miękka i soczysta)
Muffiny z rabarbarem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar oraz gruszkę myjemy, obieramy ze skórki. Rabarbar kroimy w pół księżyce, a gruszkę w średnią kostkę.
2.Masło z cukrem ucieramy mikserem na krem, następnie dodać jajka i miksować jeszcze parę chwil.
3.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać na zmianę z mlekiem do masy z masła i jajek. Gdy ciasto będzie już gotowe możemy dodać do niego owoce po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
4.Do formy z gniazdami włożyć papilotki, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, następnie posypujemy szczyptą brązowego cukru każdego muffina . Piec muffiny z rabarbarem oraz gruszką około 20-25 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze