Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne , delikatne muffinki jabłkowe z kremowym budyniem.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 40 gramów
    - drobny cukier: 150 gramów
    - mąka pszenna: 120 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 120 mililitrów
    - aromat waniliowy: 1 łyżeczka
    - prażone jabłka: 100 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - mleko do kremu: 200 mililitrów
    - aromat waniliowy do kremu: 1 łyżeczka
    - żółtko do kremu: 2 sztuki
    - cukier do kremu: 100 gramów
    - mąka do kremu: 15 gramów
    - mąka kukurydziana do kremu: 15 gramów
    - śmietana 30 %: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Mus Musy

Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa
    ( przypominająca bułkę tartą ).

    W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.

    Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.

    Nakładamy ciasto do foremek
    ( u mnie jak zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki.

    Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190C na ok. 20 minut.

    Studzimy na kratce.


    UWAGA!

    Babeczki są bardzo delikatne i musimy uważac wyciągając je!


    Krem :

    Mleko gotujemy z aromatem.

    Żółtka mieszamy z cukrem oraz mąkami.

    Dodajemy 3 łyżki gotującego się mleka. i dobrze mieszamy uważając , by jajka się nie ścięły.

    Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.

    Odstawiamy do przestudzenia.

    Kiedy masa będzie już zimna ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.

    Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.


    Całośc:

    Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.

    Posypujemy odrobiną pokrojonych drobno jabłek.

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować