Muffiny z orzechami i morelami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie muffiny są pełnią słodkiego szczęścia. Mocno bakaliowe, nie żałowałam orzechów i moreli.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna (tortowa): 1 szklanka
    - mąka pszenna (pełnoziarnista (razowa)): 1.5 szklanki
    - morele suszone (pokrojone): 6 sztuk
    - orzechy włoskie (posiekane): 2 szklanki
    - cukier (drobny do wypieków): 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - jajka: 3 sztuki
    - śmietana (18%): 6 łyżek
    - masło (roztopione): 0.5 szklanki
    - aromat pomarańczowy: 1 łyżka

Muffiny z orzechami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, roztopione (wystudzone) masło, aromat pomarańczowy.
  • 2. Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy i morele.
  • 3. Składniki mokre i suche połaczyć ze sobą ( wraz z bakaliami). Ciasto powinno być gęste, ale spływać z łyżki.
  • 4. Papilotki lub silikonowe foremki na muffiny wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Do piekarnika wstawić też małe żaroodporne naczynie z wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy