Muffiny z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.
Do suchych składników dodać cukier i groszek czekoladowy. Jeśli używasz czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka, schłodzone masło i aromat - dokładnie wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.
Ciasto trzeba mieszać, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z mąki.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.
Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę nutelli i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec muffinki ok. 20 minut.
Przygotowanie polewy:
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Pistacje i migdały drobno posiekać.
Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy i udekorować orzechami.
Komentarze