Muffiny z musli i gruszką

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne muffiny o pięknym aromacie przypraw i bogactwem suszonych, owoców i orzechów.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 5 łyżek musli 50 % bakalii
    • 1 jogurt gruszkowy 150 ml
    • 1/2 szklanki kefiru
    • 100 g masła
    • 2 łyżki miodu
    • 5 łyżek cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • szczypta kardamonu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 szklanki mąki
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1-2 gruszki

Muffiny z musli i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • W misce wymieszać musli z jogurtem i miodem zostawić na godzinę, aby napęczniały.
  • 2. • W drugiej misce wsypać mąkę. Dodać sodę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, kardamon. Wszystko wymieszać.
  • 3. • Do napęczniałych płatków dodać kefir, rozpuszczone zimne masło, jajka. Mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Połączyć wszystko z suchymi składnikami. Mieszać łyżką. Gdyby było za gęste dodać kilka łyżek kefiru. Ciasto przełożyć do foremek. Na górę dać pokrojoną gruszkę. Piec przez 20 minut w temp. 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy