Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Są pyszne i takie mocno orzechowe. Posiadają mięciutkie i dość zwarte wnętrze, które od początku kusi swym cudownym aromatem. Muffinki urozmaiciłam pestkami dyni - będącymi również w składzie mojego masła.

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (9-10 sztuk)
    170g mąki pszennej
    100g cukru
    100 ml mleka
    5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych)
    2 jajka
    80g masła orzechowego (użyłam z dodatkami)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo: (*)
    30g orzeszków ziemnych
    15-20g pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem.
    W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko, olej, a w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i posypać (obficie) orzeszkami oraz pestkami.
    Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

Porady

(*) Orzeszki i pestki - możecie dodać do środka ciastek - wymieszać z połączonym ciastem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować