Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami ziemnymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Jeśli lubicie orzeszki ziemne to z pewnością pokochacie te muffinki! Są przepyszne i takie mocno orzechowe. Posiadają również mięciutkie, ale dość zwarte wnętrze, które od początku kusi swym cudownym aromatem.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (8-9 sztuk)
    170g mąki pszennej
    100g cukru
    100 ml mleka
    5 łyżek oleju
    2 jajka
    80g masła orzechowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    50g solonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Muffinki

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko, olej, a w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
    Wierzch ciastek obficie posypać posiekanymi orzeszkami (*).
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Porady

(*) Orzeszki można również dodać do środka ciastek - wmieszać do surowej masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować