Muffiny z mąki jaglanej z gruszką

0 (0 ocen)

Wiele osób unika lub nie może jest glutenu. A każdy lubi sięgnąć po coś słodkiego. Robi się je szybko. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie. Smaczne na drugie II śniadanie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
    3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
    dojrzała gruszka
    pół łyżeczki kardamonu
    1 łyżka płatków migdałowych
    szklanka mleka jaglanego
    jajko
    1 płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
    1 łyżka nasion lnu

Muffiny z mąki jaglanej z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" jaglane. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane,płatki migdałowe, kardamon oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 3/4 wysokości foremek. Piec w 180 stopniach około 25 minut.

Porady

Z podanych składników wychodzi 6 sztuk. Mąkę można zastępować dowolną mąką np orkiszową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy