300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru
125 ml mleka
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
50 g masła
1 szklanka pokrojonych w kostkę krówek
Muffiny z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. W drugiej misce połącz ze sobą mleko, śmietanę, roztrzepane jajko oraz roztopione masło. Teraz do mieszanki sypkich składników dodaj mieszankę mokrych. Sprawnie zamieszaj parę razy łyżką, aby składniki jedynie się połączyły (niezbyt dokładnie). Dodaj pokrojone w drobną kostkę i obsypane odrobiną mąki krówki i ponownie zamieszaj łyżką przez moment. Masę przełóż do formy na muffiny. Piecz w 200*C przez ok. 20 minut.
Komentarze