Muffiny z kremem jogurtowym

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Pomysł na krem przyszedł z połączenia jogurtu greckiego ze śmietaną. Okazało sie, że idealnie nadaje się do muffin, które bardzo lubię za to, że są takie nieskomplikowane i na każdą okazję.

  • 30 min

Składniki:

  • Babeczki (18-19 szt)
    350 g mąki
    1 jajko
    125 ml oleju rzepakowego
    1 szklanka mleka
    130 g cukru
    1 paczuszka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie 3 łyżki kakao

    Krem
    250 ml śmietany 30%
    350 g jogurtu greckiego
    4-5 łyżek cukru pudru
    żelatyna (ok 10 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Muffiny z kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do suchych składników dodajemy mokre. Ciasto możemy miksować (babeczki są wtedy bardziej gumowe) lub mieszać łyżką, wtedy ciasto jest bardziej puszyste. Przekładamy ciasto do formy na muffiny lub do papilotek (ciasto jest nieco klejące wiec możemy sobie pomóc drugą łyżką).

    Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min. Trzeba sprawdzać, kiedy ciasto będzie dobre.
  • 2. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy żelatynę. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką. Gotowym kremem dekorujemy muffiny. Możemy włożyć na 1-2 godziny do lodówki, aby schłodzić krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować