Pomysł na krem przyszedł z połączenia jogurtu greckiego ze śmietaną. Okazało sie, że idealnie nadaje się do muffin, które bardzo lubię za to, że są takie nieskomplikowane i na każdą okazję.
30 min
Składniki:
Babeczki (18-19 szt)
350 g mąki
1 jajko
125 ml oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
130 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie 3 łyżki kakao
Krem
250 ml śmietany 30%
350 g jogurtu greckiego
4-5 łyżek cukru pudru
żelatyna (ok 10 g)
Muffiny z kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do suchych składników dodajemy mokre. Ciasto możemy miksować (babeczki są wtedy bardziej gumowe) lub mieszać łyżką, wtedy ciasto jest bardziej puszyste. Przekładamy ciasto do formy na muffiny lub do papilotek (ciasto jest nieco klejące wiec możemy sobie pomóc drugą łyżką).
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min. Trzeba sprawdzać, kiedy ciasto będzie dobre.
2.Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy żelatynę. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką. Gotowym kremem dekorujemy muffiny. Możemy włożyć na 1-2 godziny do lodówki, aby schłodzić krem.
Komentarze