Muffiny z konfiturą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam jakiś czas temu od mej cioci, której bardzo za niego dziękuję! Muffiny z chrupiącą, złocistą skórką, a w środku aromatyczne i mięciutkie, dzięki słodkiemu dodatkowi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - konfitura owocowa: 12 łyżeczek
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - napój gazowany owocowy np. lemoniada: 100 mililitrów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - śmietana 12-18%: 100 gramów
    - masło rozrtopione: 75 gramów
    - cukier: 70 gramów
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - cukier waniliowy domowej roboty: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - płatki migdałowe, cukier puder: 5 szczypt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Konfitury

Muffiny z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffiny z konfiturą 1. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić aby troszkę ostygło.
    Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli połączyć w miseczce. W osobnym naczyniu ubić jajko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, a następnie wymieszać to z masłem, napojem gazowanym i połączyć z mąką. Dodać śmietanę i mieszać, aż znikną grudki mąki.
    Gotowe ciasto przekładać do foremek na muffinki, najlepiej wyłożonych papilotkami.
    Kłaść po łyżce ciasta, na to łyżeczka konfitury i ponownie przykryć łyżką ciasta.
    Górę można posypać płatkami migdałowymi, lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
    Piec 25 minut w 180 °C, aż uzyskają złoty kolor, a następnie około 5 minut z ustawieniem pieczenia tylko od dołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować