Przepis dostałam jakiś czas temu od mej cioci, której bardzo za niego dziękuję! Muffiny z chrupiącą, złocistą skórką, a w środku aromatyczne i mięciutkie, dzięki słodkiemu dodatkowi.
Muffiny z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić aby troszkę ostygło.
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli połączyć w miseczce. W osobnym naczyniu ubić jajko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, a następnie wymieszać to z masłem, napojem gazowanym i połączyć z mąką. Dodać śmietanę i mieszać, aż znikną grudki mąki.
Gotowe ciasto przekładać do foremek na muffinki, najlepiej wyłożonych papilotkami.
Kłaść po łyżce ciasta, na to łyżeczka konfitury i ponownie przykryć łyżką ciasta.
Górę można posypać płatkami migdałowymi, lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Piec 25 minut w 180 °C, aż uzyskają złoty kolor, a następnie około 5 minut z ustawieniem pieczenia tylko od dołu.
Komentarze