Muffiny z karobem i truskawkami

0 (0 ocen)

Córka nie może kakao, ale od kiedy kupiłam karob (mączkę chleba świętojańskiego) możemy się zajadać pysznymi 'kakaowymi' wypiekami ;)

Składniki:


  • Mokre:
    3 jajka
    200 g jogurtu greckiego
    50 g majonezu
    Suche:
    100 g cukru
    200 g mąki orkiszowej typ 812
    30 g karobu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    + 200 g truskawek

Muffiny z karobem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Do jogurtu wrzucić majonez, wbić jajka i całość zmiksować.

    Do drugiej miski wsypać mąkę orkiszową, karob, cukier oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.

    Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Owoce pokroić w kawałki.

    Połączyć suche i mokre składniki, dodać truskawki, wymieszać.

    Nałożyć do papilotek w formie do muffinek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy