Muffiny z jeżynami

0 (0 ocen)

Lekko kakaowe muffiny z pysznymi leśnymi jeżynami. Smakują wyśmienicie. Mają jedną wadę; szybko znikają z talerza :-)

Składniki:


  • Składniki suche:
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    szczypta soli



    Składniki mokre:
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    pół szklanki roztopionego masła



    dodatkowo szklanka jeżyn

Muffiny z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać dwie szklanki mąki, jedną szklankę cukru. Dodać dwie łyżki kakao. Dosypać dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać.

    W drugiej misce przygotować składniki mokre. Wlać szklankę mleka, dodać dwa jajka oraz roztopione masło ( około pół szklanki). Wszystko razem wymieszać.

    Następnie składniki suche połączyć w jedną masę ze składnikami mokrymi. Wsypać jeżyny, wymieszać delikatnie i napełnić formą do muffinek.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy