Muffiny z jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne muffiny z kawałkami jabłek. Z dodatkiem cynamonu, rodzynek i wanilii. Wilgotne w srodku. Prosto i smacznie.

Składniki:


  • 2 jabłka
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 szklanki mąki
    szklanka mleka
    niepełna szklanka cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka octu winnego
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    rodzynki i cukier trzcinowy do posypania

Muffiny z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyłam, obrałam, pokroiłam w ćwiartki. Usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z cynamonem i z sokiem z cytryny.

    Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier, sodę i wymieszałam. Następnie wlałam mleko, olej, ocet winny oraz ekstrakt z wanilii i połączyłam wszystkie składniki łyżką.
    Dodałam jabłka i znowu razem wymieszałam.
    Ciasto wyłożyłam do formy na muffiny. Posypałam rodzynkami i cukrem trzcinowym.
    Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy