Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Są mięciutkie i posiadają lekko chrupiący wierzch - tak jak świeża bułeczka, a smakują od niej o wiele lepiej. Całość idealnie komponuje się z gotowanym jajkiem oraz małym kabanoskiem. U mnie w domu najczęściej znikają jeszcze ciepłe, ale osobiście uwielbiam podjadać je również po ostygnięciu. Zresztą długo zachowują swoją świeżość!

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • (około 7 sztuk)
    1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1/4 szklanki oleju
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej (160g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    2 jajka ugotowane na twardo
    7 mini kabanosków (*)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mleko, olej i jajko, w drugiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Ciasto doprawić do smaku i zmieszać z pokrojonymi w kostkę jajkami.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    W środku każdej babeczki umieścić po jednym mini kabanosku.
    (Powinien odrobinę wystawać ponad surowe ciasto.)
    Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Podawać na ciepło lub zimno.

Porady

(*) Pamiętajcie, aby nie używać takich cienkich, które będą zbyt twarde. Już lepiej wykorzystać pieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować