Muffiny z Frutiną i żurawiną

0 (0 ocen)

Szybkie, słodkie muffiny z dodatkiej pełnoziarnistych płatków pszennych i suszonej żurawiny

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    SKŁADNIKI SUCHE:
    1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    8 dag cukru trzcinowego
    1,5 szklanki Frutiny
    6 dag żurawiny suszonej
    SKŁADNIKI MOKRE:
    2 jajka rozmiar L
    1 szklanka mleka
    kilka kropli aromatu rumowego
    7 łyżek (1/4 szklanki oleju)

Muffiny z frutiną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
    Dodać cukier, Frutinę i żurawinę, wymieszać.
    W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem i aromatem.
    Do składników suchych dodać mokre i wymieszać łyżką, tak żeby się tylko połączyły.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, równomiernie rozłożyć do nich masę.
    Piec 20-25 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
    Wystudzić na kratce kuchennej.

Komentarze

Podobne przepisy