Muffiny z czekoladą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę siekamy na grube kawałki i odstawiamy do lodówki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ucieramy z cukrem na pianę. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko i nadal miksujemy, aby powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy partiami olej lub roztopione masło oraz aromat waniliowy. Delikatnie łączymy składniki.
2.Do powstałej masy dodajemy posiekaną czekoladę i żurawinę. Delikatnie mieszamy łyżką. Foremki smarujemy tłuszczem i nakładamy masę do foremek tak, aby zająć 3/4 foremki. Pieczemy w gorącym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 - 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem.
Komentarze