Muffiny z czekoladą i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowe i przepyszne !

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat waniliowy
    2 szklanki mleka
    3 jaja
    90g oleju lub roztopione masło
    1 mleczna i 1 biała czekolada
    duże opakowanie żurawin
    polewa czekoladowa lub lukier
    20 foremek do muffinek

Muffiny z czekoladą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę siekamy na grube kawałki i odstawiamy do lodówki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ucieramy z cukrem na pianę. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko i nadal miksujemy, aby powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy partiami olej lub roztopione masło oraz aromat waniliowy. Delikatnie łączymy składniki.
  • 2. Do powstałej masy dodajemy posiekaną czekoladę i żurawinę. Delikatnie mieszamy łyżką. Foremki smarujemy tłuszczem i nakładamy masę do foremek tak, aby zająć 3/4 foremki. Pieczemy w gorącym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 - 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy