Muffiny z czekoladą i kremem patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KREM:
* Mleko zagotować w rondlu.
* W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną.
* Do masy stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując.
* Całość przelać do rondla i zagotować.
* Krem gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując.
* Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. * Przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).
MUFFINY:
* Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
* W osobnej misce wymieszać mikserem jajka i cukier, a następnie dodać olej i mleko.
* Wszystkie składniki połączyć.
* Do foremki na muffiny włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżkę kremu i posypać rozdrobnioną czekoladą.
* Całość uzupełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki.
* Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min, do tzw. suchego patyczka
* Po wyjęciu z piekarnika, odstawić na 10 min, wyjąc z foremek i wystudzić.
* Muffinki udekorować wedle uznania ;)
Komentarze