Muffiny z czekoladą i kremem Patissiere

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybkie i słodki babeczki, które zawsze się udają :)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na muffiny ok. 20sztuk
    * 2,5 szklanki mąki
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1/2 łyżeczki soli
    * 2 jajka
    * 3/4 szklanki cukru
    * 1/2 szklanki oleju
    * 1 szklanka mleka
    * tabliczka czekolady

    Składniki na krem Patissiere
    * 250 ml mleka
    * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    * 3 żółtka
    * 50 g cukru
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem

Muffiny z czekoladą i kremem patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM:
    * Mleko zagotować w rondlu.
    * W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną.
    * Do masy stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując.
    * Całość przelać do rondla i zagotować.
    * Krem gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując.
    * Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. * Przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).

    MUFFINY:
    * Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
    * W osobnej misce wymieszać mikserem jajka i cukier, a następnie dodać olej i mleko.
    * Wszystkie składniki połączyć.
    * Do foremki na muffiny włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżkę kremu i posypać rozdrobnioną czekoladą.
    * Całość uzupełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki.
    * Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min, do tzw. suchego patyczka
    * Po wyjęciu z piekarnika, odstawić na 10 min, wyjąc z foremek i wystudzić.
    * Muffinki udekorować wedle uznania ;)

Porady

Ja piekłam Muffiny w silikonowych foremkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować