Muffiny z cebulą i serem korycińskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia, ponieważ babeczki długo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (6 sztuk)
    80g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej)
    1/2 łyżeczki soli (wg smaku)
    1/4-1/5 łyżeczki pieprzu (solidna)
    1 jajko
    60 ml mleka
    30 ml oleju/oliwy
    Dodatkowo:
    1 cebula (średnia)
    1 ząbek czosnku
    100g sera korycińskiego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny z cebulą i serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
    W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko.
    Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie zmieszać z pokrojoną cebulę, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i serem - pokruszonym na mniejsze kawałki.
    (Masę należy mieszać ręcznie - tylko do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
    Babeczki piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować