Muffiny z borówkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne muffinki, które przygotujesz w 5 minut. Pięknie wyrastają, są niezwykle puszyste i mięciutkie.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 2 jajka,
    • 1 szklanka śmietany 18%,
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    • ¼ łyżeczki soli,
    • 1 szklanka cukru,
    • ½ szklanki oleju,
    • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
    • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
    • 1 i ½ szklanki borówek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, krótko miksujemy.
    Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.
    Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
    Po ostudzeniu muffiny można polać lukrem. Do miseczki wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy stopniowo około 10-12 łyżek cukru pudru. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować