muffiny z borówką amerykańską i kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne puszyste babeczki. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki:

  • BABECZKI:
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    pół łyżeczki soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju rzepakowego, użyłam Kujawskiego
    jajko
    1/3 szklanki mleka
    szklanka borówki amerykańskiej + łyżka mąki do obtoczenia borówek

    KRUSZONKA:
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki mąki
    3 łyżki masła
    1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny z borówką amerykańską i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą suche składniki muffinek (mąkę, cukier, sól).
  • 2. Do suchych składników dodajemy olej, mleko i jajko.
  • 3. Borówki obtaczamy w mące.
  • 4. Dodajemy borówki do ciasta.
  • 5. Ciasto wylewamy do foremki na muffiny. Wierzch babeczek posypujemy kruszonką zrobioną z cukru pudru, mąki, cynamonu i masła.
  • 6. Muffiny pieczemy w 180 stopniach C około 20-25 minut.

Porady

Kruszonkę, warto przygotować wcześniej i schłodzić ją w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować