Muffiny wielozborzowe z żurawiną na jogurcie kozim

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe muffiny.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - rozpuszczona margaryna: 3 łyżki
    - otręby granulowane ze śliwkami: 100 mililitrów
    - otręby żytnie: 100 mililitrów
    - otręby owsiane: 100 mililitrów
    - musli owocowe z rodzynkami: 100 mililitrów
    - mąka kukurydziana: 100 mililitrów
    - cukier trzcinowy: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - jogurt naturalny kozi: 120 mililitrów
    - suszona żurawina: 2 łyżki
    - srebrne kulki do dakoracji: 1 łyżka
    - pisak cukrowy: 1 sztuka

Muffiny wielozborzowe z żurawiną na jogurcie kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sypkie są podane w mililitrach, gdyż taką miarką je nasypywałam.
    W rondelku rozpuścić margarynę, ostudzić, dodać 120 ml jogurtu naturalnego koziego, wbić 1 jajko i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Wymieszać wszystkie suche składniki: 3 rodzaje otrąb, mąkę,musli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy. Mokre składniki z rondelka przelać do suchych, wymieszać dokładnie łyżką. Nałożyć do 6 silikonowych foremek na muffinki, wcisnąć w ciasto żurawinę.

    Piec ok 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C.

    Ostudzone muffinki wyciągamy z foremek, robimy kleksy cukrowymi pisakami,do których przyklejamy srebrne kulki ozdobne i suszona żurawinę

Komentarze

Podobne przepisy