Muffiny warzywne

  • wyświetlono: 4203 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Muffiny wytrawne, ale bez... mąki! Same warzywa zalane masą jajeczną. Pyszna przekąska dla każdego! Polecam bardzo!

PolskaGotuje
  • 12 porcje

Składniki

2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
3/4 szklanki fasolki szparagowej (najlepiej mix żółtej z zieloną)
kilka różyczek brokuła i kalafiora
1/2 szklanki pora (pokrojonego w paski)
w sezonie polecam dodać jeszcze cukinię


Masa jajeczna:
4 jaja + 7 białek
pół łyżeczki bazylii
szczypta soli i pieprzu

Oliwa do foremki

Sposób przygotowania przepisu:

Muffiny warzywne

  • 1. Warzywa gotujemy na parze al dente. Kroimy na mniejsze kawałki.
    Wysmarowaną (dość porządnie) olejem formę do muffinek napełniamy warzywami do 3/4 wysokości.
  • 2. Jaja roztrzepujemy z przyprawami. Zalewamy warzywa masą jajeczną po brzegi.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 25 min. Muffinki mają być lekko złociste.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaimprezyzdrowo_jedzmuffiny wytrawne
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-21b0rcs

Dodane przez: KuchniaPoli

Muffiny bananowe

muffiny bananowe to świetna alternatywa...

muffiny_laciate

Dodane przez: PolskaGotuje

Muffiny łaciate

Łaciate muffiny są połączeniem...

Muffinki waniliowe

Dodane przez: ewuska2016

Muffiny waniliowe

Tradycyjne muffiny waniliowe

Wiosenne muffiny

Dodane przez: Iwona75

Wiosenne muffiny

Kolor zielony uzyskałam dzięki...

Muffiny dekorowane.

Dodane przez: gogusia

Muffiny dekorowane

Musiałam sprawdzić czy uda mi się...

Muffiny piernikowe

Dodane przez: Jaga85

Muffiny piernikowe

Piernikowe muffiny niewątpliwie...