Muffiny szpinakowe z truskawką w środku

0 (0 ocen)

Idealne w smaku muffiny szpinakowe połączone z kwaskowatą nutą truskawki i cytryny ... idealnie !

Składniki:

  • Muffinki:
    200 g rozmrożonego szpinaku (nie w liściach, te kulki najlepiej)
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 jajka
    ok. szklanki cukru
    24 truskawki (z ciasta wyjdzie 24 muffinek)

    KREM :
    250 g mascarpone
    cytryna
    2 – 3 łyżki cukru pudru

    + truskawki do ozdoby, które kroję w drobną kosteczkę

Muffiny szpinakowe z truskawką w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody, po czym miksuję z olejem.
    Przesianą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
    Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodaję raz szpinak z olejem a raz mąkę – cały czas miksując.
    Truskawki obtaczam w mące, by podczas pieczenia nie opadły na dno foremek.
    Ciasto przekładam do form silikonowych na muffiny:
    nakładam do foremki jedną łyżkę ciasta, na środek daję całą truskawkę, następnie przykrywam ją kolejną porcją ciasta.
    Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez ok. 25 – 30 minut.
    Każdy piec jest inny więc piecz do tzw. suchego patyczka.
    Wyszły mi z tej porcji ciasta 24 muffinki.

    Mascarpone miksuję z sokiem z cytryny, dodaję cukier i również miksuję.
    Masę nakładam na ostudzone muffinki i zdobię truskawkami i miętą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy