Muffiny serowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne połączenie puszystego ciasta, słodkiego twarogu i kwaśnych owoców. Moja bratanica pochłaniała jedną za drugą - i nie tylko ona ;)

  • 15 min

Składniki:

  • NA 22 MUFFINY

    CIASTO:
    300 g mąki
    170 g cukru
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jaja
    100 ml oleju
    200 ml mleka

    MASA SEROWA:
    300 g twarogu
    1 jajo
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego

    3-4 łodygi rabarbaru

Muffiny serowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, olej, jaja. Łączymy razem energicznie mieszając do połączenia się składników.
  • 2. Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z jajkiem oraz cukrami.
  • 3. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • 4. Do blachy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papilotkami nakładamy kolejno: łyżkę ciasta, łyżkę sera, kilka kawałków rabarbaru, łyżkę ciasta.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Porady

Jeśli nie chcesz aby ser miał grudki użyj sera trzykrotnie mielonego.

Komentarze

Podobne przepisy