Muffiny razowe z tuńczykiem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednej miski wsypać składniki suche: mąkę, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia.Do drugiej wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać pozostałe składniki mokre: mleko i olej rzepakowy.
2.Następnie połączyć ze sobą składniki mokre i suche i dodać resztę składników: dobrze osączonego z zalewy tuńczyka (podzielonego widelcem na mniejsze kawałki), osączone i pokrojone oliwki oraz połowę pestek. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
3..Ciastem wypełnić foremki do muffinek ( u mnie silikonowe) do 3/4 ich wysokości i przełożyć do foremki na muffiny. Wierzch posypać resztą pestek słonecznika. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.20 minut. Smacznego!
Komentarze