Muffiny razowe z tuńczykiem i oliwkami

0 (0 ocen)

Małe, zdrowe co nie co na przekąskę. Smaczne na ciepło i na zimno, jako dodatek np.do barszczyku.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki razowej
    2 jajka
    100 ml oleju rzepakowego
    100 ml mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (185g)
    100g oliwek czarnych
    80g pestek słonecznika
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Pesto

Muffiny razowe z tuńczykiem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski wsypać składniki suche: mąkę, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia.Do drugiej wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać pozostałe składniki mokre: mleko i olej rzepakowy.
  • 2. Następnie połączyć ze sobą składniki mokre i suche i dodać resztę składników: dobrze osączonego z zalewy tuńczyka (podzielonego widelcem na mniejsze kawałki), osączone i pokrojone oliwki oraz połowę pestek. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
  • muffiny przed pieczeniem 3. .Ciastem wypełnić foremki do muffinek ( u mnie silikonowe) do 3/4 ich wysokości i przełożyć do foremki na muffiny. Wierzch posypać resztą pestek słonecznika. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.20 minut. Smacznego!

Porady

* z podanych składników wychodzi 9 muffinek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pestki Olej Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować