Jeśli dzieci domagają się słodyczy, warto im podać coś zdrowego i pożywnego. Te muffiny właśnie takie są i smakują tak, że nikt nawet nie pozna, że zrobiono je z mąki razowej. Są delikatne i wilgotne.
Muffiny razowe z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszałam składniki suche: obie mąki, płatki owsiane, cynamon, szczyptę soli, proszek i sodę.
2.W drugiej misce składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus, olej i golden syrup.
3.Połączyłam zawartość obu naczyń, mieszając tylko do połączenia się składników.
4.Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Nałożyłam do nich ciasto, wypełniając niemal całe foremki. Posypałam po wierzchu płatkami owsianymi.
5.Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 minut. Studziłam na kratce kuchennej.
6.*czasami wystarczy tylko ½ szk. mleka. W zależności od tego, jakiej mąki użyjemy dajemy tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję, która pozwoli, aby swobodnie spływało z łyżki do foremki.
Komentarze