Muffiny podwójnie śliwkowe

0 (0 ocen)

:-)

Składniki:

  • Ciasto:
    •2 jajka
    •130 g cukru
    •50 ml jogurtu naturalnego
    •100 ml oleju
    •200 g mąki pszennej + 1 łyżka
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •200 g śliwek (ok. 6 sztuk)

    Krem:
    •350 g śliwek
    •2 łyżki cukru
    •100 ml soku jabłkowego
    •½ łyżeczki cynamonu
    •30 g skrobi ziemniaczanej
    •3 łyżki wody
    •100 g masła
    •250 g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem

Muffiny podwójnie śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki 1. Ciasto:
    Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Kolejno pokroić je w małą kostkę i odstawić na bok.


  • muffiny 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z jogurtem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką śliwki wymieszane z łyżką mąki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.

  • muffiny 3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia na kratce.
  • muffiny 4. Krem:
    Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok jabłkowy i cynamon. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 7- 10 min., aż śliwki będą miękkie.
  • masa 5. Ściągnąć garnek z pieca, całość zmiksować blenderem na mus i następnie przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 250ml musu. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą. Mus zagotować. Do gotującego się musu dodać skrobię z wodą, ciągle mieszając i ugotować gęsty kisiel. Kisiel ściągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po łyżce kisielu. Odstawić na bok.

  • serek 6. Serek mascarpone (użyłam serek naturalny z Biedronki) zmiksować przez chwilę (nie za długo, aby serek się nie zwarzył) i dalej miksując dodawać po łyżce kisielu śliwkowego. Miksować tylko do połączenia się składników.

  • muffiny 7. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować