Ciasto:
•2 jajka
•130 g cukru
•50 ml jogurtu naturalnego
•100 ml oleju
•200 g mąki pszennej + 1 łyżka
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•200 g śliwek (ok. 6 sztuk)
Krem:
•350 g śliwek
•2 łyżki cukru
•100 ml soku jabłkowego
•½ łyżeczki cynamonu
•30 g skrobi ziemniaczanej
•3 łyżki wody
•100 g masła
•250 g serka mascarpone
Muffiny podwójnie śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Kolejno pokroić je w małą kostkę i odstawić na bok.
2.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z jogurtem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką śliwki wymieszane z łyżką mąki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
3.Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia na kratce.
4.Krem:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok jabłkowy i cynamon. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 7- 10 min., aż śliwki będą miękkie.
5.Ściągnąć garnek z pieca, całość zmiksować blenderem na mus i następnie przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 250ml musu. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą. Mus zagotować. Do gotującego się musu dodać skrobię z wodą, ciągle mieszając i ugotować gęsty kisiel. Kisiel ściągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po łyżce kisielu. Odstawić na bok.
6.Serek mascarpone (użyłam serek naturalny z Biedronki) zmiksować przez chwilę (nie za długo, aby serek się nie zwarzył) i dalej miksując dodawać po łyżce kisielu śliwkowego. Miksować tylko do połączenia się składników.
7.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki.
Komentarze