Muffiny pizzowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mała wersja pizzy, idealna do pracy lub jako szybka przekąskę.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 ml ciepłego mleka
    50 gr drożdży
    250 gr mąki
    cztery łyżki masła lub oliwy z oliwek
    1 jajko

    Przyprawy:
    sól, szczypta cukru, papryka ostra, oregano, bazylia (wedle uznania)

    Dodatki:
    5-6 plasterków salami lub innej wędliny
    200 g sera żółtego
    200 gr pieczarek
    1 papryka
    cebula

Muffiny pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozkruszamy drożdże z cukrem, dolewamy mleko, dokładnie rozrabiamy. Wlewamy rozpuszczone masło i rozkłócone jajko, wszystko zasypujemy mąka i przyprawami. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
  • 2. Kroimy wszystkie dodatki. Wrzucamy do ciasta i mieszamy wszystko dokładnie (może być ciężko, gdyż nasze ciasto jest dość gęste;)) Napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-30 minut.
    Smacznego :)

Porady

Pod koniec pieczenia można posypać muffinki startym serem.

Komentarze

Podobne przepisy