Muffiny pina colada

0 (0 ocen)

Namiastka tropików w środku mroźnej zimy - kokosowo-ananasowe muffinki z dodatkiem rumu

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
    10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
    10 dag mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    5 dag wiórków kokosowych
    25 dag krojonego w kostkę ananasa z puszki
    1 jajo rozmiar L
    12 dag brązowego cukru trzcinowego
    80 ml oleju słonecznikowego
    25 dag gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki rumu
    kilka kropli aromatu rumowego
    DO PRZYBRANIA:
    2-3 łyżki płynnego miodu, kostki ananasa i troszkę wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Ananasa osączyć z syropu.
    Foremki do muf finek wyłożyć papilotkami.
  • 2. Do jednej miseczki przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  • 3. W drugiej misce jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem, rumem, aromatem rumowym i osączonym ananasem.
  • 4. Do płynnych składników dodać suche i przemieszać krótko, aby składniki się tylko połączyły.
    Masę rozłożyć do foremek.

  • 5. Piec 20-25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
  • 6. Każdą muffinkę polać niewielką ilością miodu i obsypać wiórkami kokosowymi. Na środku zrobić niewielkie nacięcie nożem i lekko wcisnąć w nie kostkę ananasa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Rum Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować