REKLAMA

Muffiny pina colada

wyświetlono: 597 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Namiastka tropików w środku mroźnej zimy - kokosowo-ananasowe muffinki z dodatkiem rumu

opublikowany: 31.01.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
    10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
    10 dag mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    5 dag wiórków kokosowych
    25 dag krojonego w kostkę ananasa z puszki
    1 jajo rozmiar L
    12 dag brązowego cukru trzcinowego
    80 ml oleju słonecznikowego
    25 dag gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki rumu
    kilka kropli aromatu rumowego
    DO PRZYBRANIA:
    2-3 łyżki płynnego miodu, kostki ananasa i troszkę wiórków kokosowych
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Ananasa osączyć z syropu.
    Foremki do muf finek wyłożyć papilotkami.
  • 2. Do jednej miseczki przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  • 3. W drugiej misce jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem, rumem, aromatem rumowym i osączonym ananasem.
  • 4. Do płynnych składników dodać suche i przemieszać krótko, aby składniki się tylko połączyły.
    Masę rozłożyć do foremek.

  • 5. Piec 20-25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
  • 6. Każdą muffinkę polać niewielką ilością miodu i obsypać wiórkami kokosowymi. Na środku zrobić niewielkie nacięcie nożem i lekko wcisnąć w nie kostkę ananasa.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Pina Colada

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: Ciasta ciasto z owocami ciasto kokosowe Ciasto opublikowany: 02.04.2020 | wyświetlono: 1110 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE