Namiastka tropików w środku mroźnej zimy - kokosowo-ananasowe muffinki z dodatkiem rumu
Składniki:
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
10 dag mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dag wiórków kokosowych
25 dag krojonego w kostkę ananasa z puszki
1 jajo rozmiar L
12 dag brązowego cukru trzcinowego
80 ml oleju słonecznikowego
25 dag gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki rumu
kilka kropli aromatu rumowego
DO PRZYBRANIA:
2-3 łyżki płynnego miodu, kostki ananasa i troszkę wiórków kokosowych
Muffiny pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Ananasa osączyć z syropu.
Foremki do muf finek wyłożyć papilotkami.
2.Do jednej miseczki przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
3.W drugiej misce jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem, rumem, aromatem rumowym i osączonym ananasem.
4.Do płynnych składników dodać suche i przemieszać krótko, aby składniki się tylko połączyły.
Masę rozłożyć do foremek.
5.Piec 20-25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
6.Każdą muffinkę polać niewielką ilością miodu i obsypać wiórkami kokosowymi. Na środku zrobić niewielkie nacięcie nożem i lekko wcisnąć w nie kostkę ananasa.
Komentarze